Friday, November 18, 2005

Lui Oglivy îi ţiuie urechile...

Unii dintre voi m-au tot auzit blestemând o sesiune care nu se mai termina. A fost greu, 10 „cursuri” de „studiat”, dar se pare că au trecut cu bine. Cu bine în catalog, pentru că fiecare pagină întoarsă, în loc să mai plămădească o sinapsă, mai scurt-circuita câte un mănunchi de neuroni. Dă ce? Pentru că Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (FCRP) „David Ogilvy” din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), sau „fosta Ştefan Gheorghiu” pentru cunoscuţi şi cunoscători, este o chestie care îmi depăşeşte capacitatea de cuprindere cu mintea... (Comentariile ce urmează se referă la departamentul de învăţământ la distanţă)

Avem aşa : materii de specialitate (campanii de PR, teoria comunicării, publicitate şi reclamă, marketing, management...), materii de context (imagologie, filosofia imaginii, istoria culturii române moderne...) şi materii de suport (limbi străine, informatică...). În 3 ani de zile cred că am rămas cu câteva sinapse la vreo 3 materii de context şi vreo 2 de specialitate. Dă ce? Pentru că domnii profesori par să aibă cotă la numărul de pagini (sper! că altfel chiar ar fi foarte FOARTE grav!), fără să aibă habar cu ce se mănâncă sau cum se practică disciplinele cu pricina. Nu că aş fi eu vreun as în domeniu – că doar d’asta merg la facultate, nu? – dar îmi este dureros de clar că universitarii cu pricina nu fac decât să compileze lucrări americane, neînţelegând prea bine despre ce e vorba... Vin cu cravatele lor de la 1800 la examen şi se laudă cu cursul lor (cacof. intenţionată!) bazat pe 10 ani de practică în domeniu... Da! pe practica autorilor americani pe care îi plagiază, pentru că noi dacă am prezenta vreunul din proiectele oferite ca model la FCRP, we would never work in this town again!

Poate credeţi că fac pe nebuna, că exagerez, că nu ştiu despre ce vorbesc... Ce părere aveţi de testarea cunoştinţelor de retorică şi teoria argumentării printr-un examen scris? Dar de un profesor de protocol instituţional al cărui manual nu corespunde cu cartea diplomatică de protocol valabilă de ceva ani încoace (pe scurt : un manual care a expirat de muuuult..)? Dar de un profesor de managementul proiectelor picând o studentă care a prezentat un proiect aprobat de PHARE pe motiv că nu e întocmai ca cele prezentate în cursul lui? Şi de următoarea frază ce ziceţi (extrasă la virgulă din cursul de politologie şi doctrine politice) : „În timp ce lebedele invizibile ale NATO îşi depuneau ouăle ucigaşe în coapsa de safir a adriaticii, sfidând mirarea cerului albastrĂ, ...” .

Eu zic că „trece lebedele’n zare, eu mă uit, ele dispare”, la fel trec şi studenţii prin facultate şi se cred mari PRişti şi publicitari după 4 ani de spălare de creier (ei sunt geniile care produc acele „comunicate de presă” care umbresc imaginea PRului, reclame la detergenţi şi ciorbe), la fel trec şi proiectele pe care le predau şi pe care mi-ar fi ruşine să vi le arăt, deşi am luat note mari pe ele, la fel trec şi 4 luni şi XXX lei pe an, tot duşi şi fără de întoarcere sunt şi nervii mei, care de mult m-au lăsat şi mă aşteaptă doar vara la mare, singurul loc unde se mai simt în siguranţă...

Acestea fiind zise verdictul meu este că inculpatu’ FCRP David Ogilvy este vinovat de toate capetele de acuzare, anume : corupt tineret nevinovat, ucis cu bestialitate neuroni, ucis copaci degeaba pentru cursuri, pierdere nesăbuită de timp şi resurse şi mai ales refuzul evoluţiei prin menţinerea evului mediu... să nu exagerez – socialismului intelectual.

PS : De curând, FCRP a fost acreditată oficial şi permanent. Până acum a funcţionat pe bază de acreditări temporare, anuale.

PPS : astazi am aflat ca o adeverinta de student costa 100.000 ROL. Am trimis mail la secretariat intreband ce justifica acest cost. Sunt foarte curioasa daca o sa existe un raspuns si care va fi...

1 comment:

Sandra G said...

O mea culpa mica de jucarie - se pare ca am batut campii cu manualul de protocol institutional si cartea diplomatica. Problema era cu felul in care sunt prezentate si structurate informatiile din manual (adica PROST!), nu cu acuratetea lor. De asemenea, partea interesanta a unui astfel de manual ar fi sa explice care sunt mizele si felul de a folosi acele norme si reguli, nicidecum a toci ordinea de precadere... ma rog...