Tuesday, April 25, 2006

Legaturi Bolnavicioase

... sau dupa cum zice site-ul (www.legaturibolnavicioase.ro) "Legaturi Bolnavicioase | un film de Tudor Giurgiu"

Acum, in calitate de amatoare inraita de filme si mare consumatoare de cinematografie, simt nevoia sa comentez:

Regia: observabila, spre deosebire de alte filme romanesti contemporane. Nu e fortata, poate un pic stangace pe alocuri (de exemplu, trecerile de la un 'capitol' la altul par sa fie facute din acel fade to black din lipsa de inspiratie)

Scenariul: HORROR! Cine naiba vorbeste asa? Cred ca nici bunicu, nici administratorul octogenar de la scara mea nu vorbeau asa! Un limbaj care pana si in scris te-ar zgaria pe urechi si ar parea total nefiresc! Sunt aproape convinsa ca Giurgiu sau Chirila s-au rugat o luna de scenarista sa introduca o pu* pe ici si o pi* pe colo!

Actori: bietii, n-au avut nici o sansa... Ce sa joci? E foarte greu sa joci nimic! Sa inventezi si sa rafinezi personaje acolo unde scriitorul n-a fost in stare sa le contureze! Vorba aia, nu s-a legat nimeni de Angelina ca a jucat prost in Tomb Rider... La actori consacrati nu ma bag, dar in cazul tinerilor, cred ca textul a facut o mare nedreptate potentialului si talentului lor.

Maria Popistasu: prima chestie care imi vine in minte este: Natalie Portman. Sunt fan! Pe gura ii ieseau echivalentele verbale ale 'Rapirii din serai', dar din ochi si gesturi a reusit sa creeze un personaj magnetic. Mie una, mi-a salvat aceasta experienta cinematografica, la care mi se pare ca toata echipa ar fi muncit degeaba din cauza unui scenariu despre tineri, scris de un bibelou ciobit din vitrina strabunicii. Drept dovada, cele mai credibile personaje au fost cele de peste 50 de ani!
Da frate! Asa da actrita! Fara patetisme si dramatisme, fara conformismul acela fata de text care usuca orice urma de seva din personaje. Cel mai graitor exemplu pentru mine este scena cu telefonul - cand Kiki ii lasa un mesaj vocal lui Sandu - scena in care am reusit cu usurinta sa fac abstractie de vorbele rostite, pentru ca tot restul interpretarii ei m-a atins si mi-a transmis ce vroia de fapt fata aia de la viata!

PS: daca tot am pomenit echipa, un bravo maaare la costume, machiaj, decoruri si locatii! Este ca scenarista plecase acasa cand v-ati apucat de ele?:)

1 comment:

Zaza said...

Pot sa-ti spun Kiki?

Da-i in spirt de tombatere, soro, ia de-aicea o Joe si uitaaaa.....