Saturday, June 17, 2006

Hai sa nu ne compromitem...

Am primit din cel puţin 10 surse diferite acel 'manifest' intitulat 'Români, să dăm Mozart la tot cartieru'!'. Din curiozitate, am dat un search pe google, incercând să văd de unde a pornit. N-am avut răbdare să caut printre cele aproximativ 740 de rezultate, care includeau site-uri precum Hotnews, LiterNet, Medicina Bucureşti, CopilulMeu.ro, şi multe altele. La scurt timp, am mai primit de la cineva un articol al lui Răzvan Exarhu, intitulat 'Ce-şi doreşte omul cu mâna lui'. De data asta, google mi-a dat 471 de rezultate. Deşi nu există comparaţie între Exarhu şi povestea cu Mozart, există din păcate un punct comun, o atitudine sau un fel de a privi lumea similare, care mi-au stârnit pofta de a mă exprima, mai ales pentru că la un moment dat am avut şi eu apucături asemănătoare, pe care le-am depăşit însă în timp...

E clar, aşa-zisa 'lume buna' s-a săturat de manele, pseudo-vedete, pseudo-televiziune, pseudo-cultură. Unde te uiţi, unde asculţi, oriunde te întorci dai de un ghiul, de un kitsch, de un cocalar, de o fufă, de un nou hit blondi-chendi-bembi. Dacă vrei ultima compilaţie de manele, dai probabil vreo sută de mii, daca vrei ultimul Red Hot Chilli Peppers dai vreo 700.000. Dacă vrei un tricou fără ştrassuri şi sclipici trebuie să baţi oraşul în lung şi-n lat, dar găseşti 'Armano' sau 'Guccci' la fiecare colţ de stradă. E nasol, e greu, e aproape insuportabil, e aproape atât de horror încât să ajungi ca în Falling Down şi să începi să împuşti oameni pe stradă. Horror-cultura asta e 'in your face' iar media nu oferă aproape nici o alternativă.

Dar eu vin şi spun: ce rezolvi dacă 'dai Mozart la tot cartieru'? Ce rezolvi dacă te cobori la nivelul omului care nu are nici un pic de respect pentru spaţiul personal al altuia? În cel mai bun caz manelistu' îl dă pe Guţă puţin mai tare, în cel mai rău caz te ia la bătaie. Ce rezolvi dacă promovezi impunerea violentă a altui stil muzical?

Am fost total şocată să primesc acel 'manifest' de la domni şi doamne din 'lumea bună', pe care nu i-am auzit înjurând în viaţa mea. Total întristată de a vedea că oamenii ăştia au ajuns să răspândească acel text de doi lei doar pentru că exprimă un mesaj care chipurile sprijină 'adevărata' cultură. Proliferarea abuzivă a acelui text mi se pare mai gravă decât înmulţirea lucrurilor pe care le combate. A da textul acela mai departe este ca şi cum ai spune 'dă-l dracu' de drept la exprimare, să se exprime ca mine sau să tacă dracu' din gură!'. Oamenii ăştia îl dispreţuiesc pe Bush pentru că se bate aiurea cu musulmanii, dar se pare că nu au nici o problemă în a porni cruciade împotriva cocalarilor.

Textul lui Exarhu e mai 'rafinat'. Dar este tot o descriere - foarte plastică de altfel - a 'ce proşti sunt Ei, ce deştepţi suntem Noi'. Trece 'barosanii' şi 'c**vele' prin tocătorul valorilor lui mai înalte, mai drepte, mai corecte. Atât despre acest domn, ale cărui alte scrieri chiar le apreciez :)

Revenind la Mozart... Am impresia ca se naşte o nouă specie: 'intelecocalarul'. Este acel om care se îmbraca 'bine', ascultă muzică 'bună', merge la un film, un teatru, un muzeu, citeşte o carte, dar când vine vorba de oameni cu gusturi diferite devine total intolerant, brutal, poate chiar violent. Care 'dă Mozart la tot cartieru'... să le stea-n gât sămânţa de bostan' maneliştilor. Care crede că dacă nu te afirmi clar şi deschis împotriva manelelor înseamnă că eşti pentru ele.

'Şi tu ce propui?' - poate m-ar întreba un intelecocalar mai deschis la minte. Eu propun să fim pro-activi în loc de a fi reactivi. Propun să promovăm valorile şi cultura în care credem într-un fel nonviolent şi elegant, în loc să ne chinuim să schimbăm gusturile altora. Propun să ne bucurăm că în Noaptea Muzeelor cozile erau interminabile în loc să ne creştem glicemia din cauza profanării televizate a gramaticii. Propun să scriem milioane de mailuri şi scrisori către televiziuni şi radiouri în care să le mulţumim pentru ce ne place şi să cerem emisiuni pe gustul nostru în loc să încurajăm cenzura celor care nu ne plac.

7 comments:

Yazee Jay said...

lovely absolutely bloody lovely. I'm proud of you!

Sandra G said...

thx honey :) m-am gandit si la tine cand am scris asta... ;)

junioradi said...

Nu e nevoie sa inventezi cuvinte, :D , intelecocalarul se numeste SNOB.

gorgeoux said...

Eu cred ca intelecocalarul este omul cool. Ai impartit sala cu el la de Bono :) Printre altele.

In ordinea de idei Mozart: mama Mariei imi spunea despre un amic al ei care visa sa difuzeze Primavara lui Vivaldi in tot orasul, la echinoctiu. Acela ar fi un proiect artistic, nu? Desi m-ar capia la fel de mult ca Mozart :))

gorgeoux said...

Sper sa-ti placa: Speram ca prin pozitia noastra sa transmitem un semnal celor sufocati de mizeria intrusilor din spatiul nostru public. OK, tocmai am scos o fraza din context :)

Sandra G said...

thx :) interesant cu natura urbana... will look into it more thoroughly cu prima ocazie :)

Ioana said...

Mda da! Asa suna de fapt "tu-va muma-n cur" rostit cand am primit si eu Manifestul Pizdii, ma scuzi, doamna. Ce să ma duc eu la moţărtit, cand nu manifestez nici pentru salvarea sânilor. M-am săturat de mass-uri şi mai ales alea care se termină în: dacă nu trimiţi mai departe la cel puţin 10 oameni, ai belit-o. Pseudointelectualii suge.