Monday, January 15, 2007

Sfaturi pentru parinti :)

Pana sa zic de Doin' Time la Busteni (pentru care trebuie sa descarc poze de pe aparatul uitat acolo :D), a trebuit sa caut informatii despre cele are omul nevoie pentru a obtine o noua carte de identitate. Am gasit cu greu ce cautam, poticnindu-ma pe parcurs de niste pagini pe site-ul Politiei Romane care nu pot fi trecute cu vederea. Trec peste pagina despre droguri (Drogurile sau moartea alba - Un pericol pentru toti!) sau cea despre politisti merituosi (exemplele sunt doar din Harghita... de ce oare?) sau cea cu sfaturi pentru vacanta (as random as it gets!), si ma opresc la sfaturile pentru parinti...


Vă recomandăm câteva sfaturi utile, care sperăm că vă vor ajuta să vă feriţi copiii de criminalitate.
... moment in care mi-am inchipuit ca o sa-mi explice cum sa-mi feresc copilul de criminali... dar cand colo...

Explicaţi clar copiilor şi adolescenţilor că furturile, indiferent cât de nesemnificative sunt nu vor fi probe de curaj ci fapte culpabile.
... pai daca sunt nesemnificative, unde mai e curajul?

Spuneţi-le clar că, în cazul săvârşirii unor furturi, nu va fi vătămat nici un magazin sau cumpărător ci hoţul însuşi va trebui să plătească pentru faptele sale.
... de parca asta urmareste un kinder care fura inghetata, sa vatameze magazine si cumparatori... oricum, imi place cat insista pe aia cu 'spuneti clar' si 'explicati' clar.

Vorbiţi cu copiii şi adolescenţii despre valoarea proprietăţii personale şi publice. Spuneţi-le că distrugerile îndrăzneţe nu aduc prejudicii doar celor care le fac ci şi comunităţii.
O da! Asta cu siguranta o sa-i descurajeze in a se da mari la prieteni!

Explicaţi copiilor şi adolescenţilor ce fel de pedepse pot primi ca urmare a comiterii acestor fapte (de ex. percheziţionarea locuinţei, interogarea, măsuri de internare într-un centru de minori).
Aici poate-poate au mai nimerit-o, desi eu n-as fi inceput cu 'perchizitionarea locuintei'.

Vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele sale. Întrebaţi-l apoi unde şi cum îşi petrece timpul liber în afară de casă.
... apoi, inchipuiti-va ca v-a spus adevarul si numai adevarul si continuati-va existenta linistiti!

Luaţi seama de câţi bani dispune copilul dumneavoastră; testaţi felul cum cheltuie banii de buzunar sau economiile iar în caz că aveţi îndoieli staţi de vorbă cu el.
... testati? cum? grila? subiect de sinteza? si-si?

Urmăriţi comportamentul copilului dumneavoastră, observând dacă se plimbă cu o bicicletă pe care dvs. nu i-aţi cumpărat-o sau dacă posedă lucruri neobişnuite pentru copii.
... vai-vai-vai pe ca campii mi-a luat-o imaginatia la faza asta...

Obişnuiţi-vă copilul mai bine cu exemple din viaţa de zi cu zi.
... mi se pare mie sau formularea e ambigua? Adica 'mai bine obisnuiti-l asa si pe dincolo' sau 'obisnuiti-l sa fie mai bun cu blablabla'? Si ce fel de exemple? Common! Au fost asa draguti cu detaliile gen 'bicicleta luata de un strain in pardesiu fara nimic pe dedesupt' pana acum si acu' ma baga'n ceata? Care nu se face!

Explicaţi-le ce urmări poate avea distrugerea diferitelor lucruri sau bunuri.
... redundant... m-am plictisit deja...

Gândiţi-vă dacă pot face diferenţa între lucrurile bune şi rele.
Hmm... gen Adidas - good, Adibas - bad? Fericire - good, tristete - bad?

Acordând mai multă atenţie copiilor dumneavoastră precum preocupărilor sau prietenilor lor îi puteţi feri de necazuri şi vă puteţi bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniştea familiei dumneavoastră.
... no comment! Un final apoteotic ca la carte!


Oricum... pentru a nu mai fi 'acuzata' de carcoteala, recunosc ca o parte din mine se bucura de initiativele educative ale domnilor. Orice ar un inceput, oricat de stangaci, nu? :)

No comments: