Tuesday, January 15, 2008

Generalizari constructive

Ieri mi-am descoperit un skill pe care nu numai ca nu stiam ca-l am, nici nu credeam ca-l am!

Printre multe alte lucruri, la un moment dat am stabilit eu despre mine ca am tendinta sa tabar peste oameni si ca nu stiu sa ma opresc (din sfaturi, din inveselire, din sharing de informatii sau de experiente etc.) atunci cand e cazul. Pot sa zic ca mi-am pus o eticheta, sau ca m-am definit in termeni de defecte, nu de puncte de imbunatatit.

Pana aseara, cand mi-am aratat eu mie ca stiu sa ma opresc, ca imi pot folosi skills-urile de ascultare si intelegere pentru a alege mai bine daca tac sau vorbesc. De indata ce mi-a venit acest gand, m-am gandit ca era normal sa-mi iasa de data asta, pentru ca era vorba de oameni la care tin foarte mult, pe care ii cunosc, de care ma simt apropiata... Adica un fel de "nu se pune, frate", nu? Ei bine se pune! Daca am putut folosi in mod spontan aceasta abilitate intr-un mediu confortabil, cu oameni cunoscuti, nu ma impiedica nimic sa o folosesc in mod deliberat si in alt mediu, cu alti oameni.

Asadar, cu dedicatie speciala pentru cei care spun lucruri ca "nu sunt bun la calcule, n-am memorie la nume, sunt legat de maini cu tehnologia, nu sunt capabil de introspectie, niciodata nu reusesc sa ajung la timp etc.", pana sa va lasati de generalizarile astea negative, folositi skill-ul de a generaliza in mod constructiv, identificandu-va puncte tari pornind de la situatii punctuale.

Cum sa nu iubesti invatarea experientiala? :)

No comments: