Friday, March 28, 2008

Positive thiniking

Imi doresc sa schimb lumea, am mai stabilit asta in nenumarate randuri. Una dintre schimbarile care pe mine m-au ajutat cel mai mult si pe care mi-as dori sa o dau mai departe este de a aborda lucrurile in mod pozitiv.

De la multi guru in ale leadership-ului, coaching-ului sau mentoring-ului citire, un om are mult mai multe sanse sa-si schimbe comportamentul si sa-si imbunatateasca comportamentul daca il ajuti sa se concentreze pe ce face bine, mai degraba decat sa-i arati si tot arati ce face rau.

Exemplu: "Salvati Bucurestiul", super initiativa a carei titlu m-a atras instant - subscriu, vreau sa salvez Bucurestiul, super! In cadrul initiativei, concurs foto prin care lumea sa se mobilizeze sa salveze chestii. Abordarea? Te enerveaza nesimtitii care arunca mizerii pe strada? Fa poze cu gunoaie ca sa-i arzi pe fraieri!

Pai de ce? Ce rezolvi explicandu-i omului ca e marlan? Nu e vorba de abordare gresita sau corecta, ci de sanse mici sau mari de a obtine ce vrei. Parerea mea (confirmata de mai multe ori prin practica) este ca daca ii explici marlanului ca e marlan, ai 1 sansa din 10 sa nimeresti un marlan deschis la cap care sa inteleaga si sa schimbe ceva, in rest iti bati gura de pomana.

Jos palaria pentru Primaria Sectorului 6 care organizeaza concurs de curatenie in jurul blocurilor. Abordare: daca faceti curat, va facem cadou flori si jardiniere. Super tare!

Cred ca schimbarea vine de la masa aia critica de oameni care gandesc la fel si reusesc sa afle unii de altii pentru a incepe sa faca bine impreuna. La un moment dat, marlanii incep sa se simta si, chiar daca nu se apuca de facut razoare de panselute, macar nu isi mai arunca poleiala de la Eugenie in ale tale.

Un articol foarte misto despre ideea asta de masa critica. Da, e scris de "sefu'", dar e scris bine si cu cap. Subscriu!

No comments: