Monday, May 05, 2008

Mai vechi, cu fotbal

Am scris un mic articolas pentru un newsletter care aparea in saptamana dupa vestitul meci Steaua-Rapid, da, ala cu brichetele. Articolul n-a ajuns in newsletter, dar mie imi e simpatic, asa ca il parchez aici...

Fotbalul şi prezentarea acestuia în media sunt izvoare nesecate pentru amatorii de connected learning. O mare parte din ce se poate vedea şi auzi la ora ştirilor sportive constituie exemple, din păcate negative. Oricare ar fi vorbitorii, spectatorii sunt bombardaţi de repetiţii ce denotă lipsa dorinţei de a învăţa.

Majoritatea jurnaliştilor sportivi parcă s-au vorbit să repete aceleaşi patru întrebări, oricare ar fi situaţia sau persoana intervievată: „cum vi s-a părut partida? sunteţi mulţumiţi de cum aţi jucat? ce părere aveţi despre arbitraj? ce credeţi că o să faceţi data viitoare?”. Fără a intra în prea multe detalii, şi răspunsurile jucătorilor, antrenorilor sau ale patronilor de club sunt relativ standard, variând doar în funcţie de rezultatul partidei (preferatul meu este "ceilalţi şi-au dorit mai mult victoria").

Luna aceasta ne-a adus un exemplu al ne-învăţării din partea suporterilor, care deşi au fost bombardaţi o săptămână întreagă cu o ştire conform căreia un meci a fost suspendat din cauza obiectelor aruncate în teren iar echipa gazdă a pierdut partida, au insistat să încerce acelaşi comportament, aşteptându-se probabil la rezultate diferite.

Una dintre explicaţii este cercul vicios întreţinut în egală măsură de media şi de consumatori. Atâta timp cât spectatorii vor continua să „cumpere” ştiri despre nevestele şi maşinile sportivilor, televiziunile vor continua să le producă, iar cei din teren nu vor avea o motivaţie deosebită de a face lucrurile altfel decât acum. Se pare că vorba „nevoia te învaţă” este foarte corectă în această situaţie: „de ce să învăţăm să privim lucrurile altfel? de ce să învăţăm să ne exprimăm altfel, dacă nu este nevoie?”.

Sistemul în întregime pare să întreţină această abordare. Fie că este vorba de starea terenului, de orientarea arbitrului sau de forma mingiei, întotdeauna există o scuză pentru rezultatele slabe, sau o providenţă responsabilă pentru rezultate bune.

Aşteptăm ziua în care preşedinţii de club se vor ocupa de management, antrenorii de antrenat, iar jucătorii îşi vor asuma atât eşecurile, cât şi succesele.

Până atunci, vă dorim să identificaţi dacă cineva apropiat se pierde în detalii despre gazon şi să-i ajutaţi să se concentreze pe antrenamente şi strategie.

3 comments:

elfuldelamare said...

sa traiasca donsoara intelectuala.
nimic de comentat, asa e, sistemul e de vina, nu ne trebe monden, ne trebe modem si conexiuni beton. cam atat ca nu ma dau in barci cu intelighentia prea mult.

Sandra G said...

vai, dar intelectual sunteti dumneavoastra si alti elfi... eu sunt o fata care aseaza cuvintele la misto in fraza, ca sa faca lumea presupuneri eronate! :)

bun venit pe pensees-lutze :)

elfuldelamare said...

bine v-am gasit smart one:)