Thursday, February 05, 2009

A fost Revival of the Fittest - part 2

La Revival of the Fittest, in timp ce domnul speaker avocat parea socat de ce-i povestea Felipov despre OSIM, ma gandeam ca ai putea sa nu ai nevoie de OSIM daca ai 10 bloguri, 5 grafferi la indemana...

Hai sa facem un exercitiu de imaginatie (adica lasati "da, dar"-urile langa tastatura vreo 10 minute va rog...).

Ce-ar fi sa fie un organism care sa preia tot ce inseamna "plicul cu idei" de la OSIM + sa ofere consiliere juridica pentru freelanceri, creativi si tot ce inseamna respectarea drepturilor de autor? Aia cu consilierea e simpla - cativa avocati destepti, cu suflet justitiar si cateva ore libere pe luna, care sa-si faca mana pe genul asta de cazuri.

Abia la aia cu "plicul cu idei" m-am facut singura sa rad: inchipuiti-va un freelancer sau o agentie tras(a) in piept de un client/prospect, fara nicio sansa de a castiga un proces - sa numim pagubitul, generic, Gigel. El vine la organismul nostru, care se asigura in prima faza ca procesul chiar n-ar avea sorti de izbanda. Apoi, se activeaza reteaua online (bloguri, comunitati...) cat si cea offline (artisti de sala sau de strada, street crews, etc.) si se demareaza o campanie de umilire acerba a companiei care i-a furat ideea lui Gigel.

Cum ar fi ca toate gospodinele sa vada stickere prin trolee care explica cum a ramas Gigel fara bani de chirie din cauza detergentului lor preferat? Ca de bloguri, viraluri si mass-uri nu mai zic nimic :) Pe bune acum... cand primesti mass ca "Guvernul e naspa pentru ca a crescut pretul la benzina hai sa nu mai alimenteze nimeni azi" - serios acum, nu se intampla nimic, daca ramai fara benzina, n-o sa-ti lasi masina in mijlocul strazii. Dar cred ca sunt mai multi cei care, vazand cum arata Gigel si auzind doua vorbe despre povestea lui, ar posta un banner pe blog, sau ar alege marca X de rimel in loc de marca acuzata Y, chiar daca marca X asigura cu 15% mai putin volum.

Ok, nu bagi corporatia in faliment cu 2 stenciluri, 3 stickere si un mass... Dar oare dupa ce PRu' tre sa raspunda isteric la intrebari din toate directiile (nu numai presa, dar si fi'su care plange "maaamiiiiiii, am vazut un afis care zice ca lucrezi pentru diaaaaavoooool!!!"), nu se gandesc de doua ori inainte sa mai faca o marlanie?

Eu zic ca ar merita timpul investit in a face chestia asta...
Unu' la mana: la o astfel de campanie ai libertate creativa totala, ca Gigel n-o sa-ti ceara sa-i faci logoul mai mare.
Doi la mana: ai adrenalina, ca deh, nu e kosher cu stickere pe zidurile orasului.
Trei la mana: common! Nu vedeti deja titlurile ziarelor? "In perioada de criza, hotii de idei sunt in pericol!" Hahahaha!
Patru la mana... ia gata cu Mioritele care miauna "vaaaaaai, n-ai ce-i faaaaace, legea e nasoaaaala, pe noi nu ne apara niiiiiiimeni"!

Hai, cine se baga? :)


Related: A fost Revival of the Fittest - part 1.

4 comments:

Anonymous said...

Cum ar fi? Dureros. Alţi avocaţi, fără spirit justiţiar şi care nu pierd câteva ore pe lună prin ONG-uri, te duc de ureche în faţa judecătorului, care îţi ia banii de chirie pe următoarele ţşpe luni şi îi dă companiei producătoare de rimel Y. Capra se împacă cu capra, iar varza rămâne mâncată, c-aşa-i în viaţă.

Scuze, dar trecuseră 10 minute, aşa că mi-am luat "da, dar"-urile înapoi de lângă tastatură.

Sandra G said...

Pe ce motiv? Ca Gigel se jura pe tot ce are mai sfant ca el nu stie cine a facut asa acte de vandalism! :)

Intreb la modul cel mai serios sa stii, nu cunosc legea foarte bine, dar traiesc cu impresia ca daca Y cu rimelu' poate sa o dea pe dupa piersic, poate si Gigel... nu?

Alexandra said...

dupa cum am stabilit, euma bag cu incredere, bunavointa si cateva relatii ici-colo! ;)

Sandra G said...

Alexandra, scuza-ma doua secunde, sa apuc sa consemnez cat de MULT ii admir si respect pe anonimii care vin sa critice si cand incerci sa comunici cu ei dispar. Continuati asa domnilor si/sau doamnelor, ca un catelus care iti arata ce a mancat aseara in mijlocul trotuarului si dup'aia dispare si nu se mai intoarce, e super cooooool! :))

Treci imediat inapoi si continua conversatia daca tot ai inceput-o, chiar vreau sa stiu in ce fel crezi ca nu ar merge!!!

Asa, scuze Alex :D Deci da, te astept(am) cu drag, entuziasm si interes :) Pup!